Mâncărurile tradiţionale

Bucătăria moldovenească este considerată ca una dintre cele mai gustoase din lume, atât pentru numărul mare al bucatelor de succes, cât şi pentru multitudinea nuanţelor gastronomice obţinute prin combinarea inspirată a produselor, unele şi datorită influenţelor slave şi greceşti.

Aşadar, te putem invita la un borş cu hribi, la o tochitură şi la vărzări (plăcinte cu varză şi mirodenii), sau la o papară (omletă cu jumări) şi pârjoale „stropite” cu ţuică din schinduc. De asemenea, suntem siguri că vei aprecia hârzobul (păstrăv afumat în crengi de brad), puiul călugăresc, râşcovii muraţi, boţul de brânză cu mămăligă sau plăcintele cu cartofi şi ceapă numite ”guguluf”. Iar la desert, vor fi binevenite nişte alivenci, vestitele plăcinte „poale-n brâu” sau oleacă de dulceaţă de zmeură, afine ori trandafiri. Iarna, de Crăciun, gospodinele te vor servi cu tochitură moldovenească şi julfă, o delicatesă din foi fine de aluat, cu umplutură din seminţe de cânepă pisate, numită şi Pelincile Domnului.

Dar fiecare pensiune din Neamţ are un meniu propriu, cu grijă ales pentru a fi pe placul celor care le trec pragul, realizat din produse naturale, obţinute chiar în gospodăria pensiunii, sau din gospodăriile țărăneşti din satele învecinate.

Fructele de pădure – afinele, merişoarele, fragii, zmeura, murele -, sunt prezente în meniuri în diverse forme: dulceţuri, şerbeturi, gemuri, în diferite şi gustoase prăjituri, garnituri la unele feluri de mâncare, sucuri, ceaiuri, siropuri sau mult apreciatele afinate ori zmeurate.

Mierea de albine, de salcâm, de tei, de rapiţă ori polifloră completează gama bogată de produse naturale, alături de plantele specifice zonei şi folosite pentru un ceai aromat: cimbrişor, sunătoare, ciuboţica cucului, fructe de pădure, salcâm, soc, tei, mentă şi multe altele.

Ciupercile abia culese din pădure sau peştele proaspăt sunt prezente frecvent în oferta pensiunilor. Conservele de toamnă, fie ele murături, zacuşti ori tot soiul de zarzavaturi şi legume, preparate după multe şi variate reţete, doar de gospodinele locului ştiute, alcătuiesc o varietate de meniuri cu care te poţi delecta, ca la o masă împărătească.

Iar dacă te tentează o incursiune în lumea păstoritului, peisajul de munte sau cel colinar din zona Neamţului sunt nelipsite turmele de oi şi capre sau cirezile de vite, conduse de ciobanii şi bacii iscusiţi şi apărate de câinii protectori. Pe coaste ori poiene stânele din lemn ţi se înfăţişează, în simplitatea lor, aşteptând în linişte întoarcerea turmei. Păstoritul se practică şi azi la fel ca la începuturi, păstrând acelaṣi calendar diurn şi sezonier şi aceleaṣi practici străvechi: păscutul, adăpatul şi mulsul oilor, prepararea caṣului, urdei ṣi a mâncării pentru ciobani.

Apărute mai recent pe meleagurile nemţene, stânele turistice, cu amenajări speciale pentru primirea vizitatorilor, te aşteaptă să pătrunzi în tainele păstoritului şi să te înfrupţi din bucatele preparate de ciobani. Ce poate fi mai gustos decât o bucată de caş proaspăt  preparat la stână sau o cană de lapte abia muls şi fiert în ceaunul de tuci. Dacă vei zăbovi mai mult, vei degusta şi urda, untul, balmoşul ori jintuitul.

Hanuri care te aşteaptă să faci popas în drumul mare (E85-DN2):

  • Hanul Ancuţei, comuna Tupilaţi, tel. 0233 781 400, 0744 548 075, www.hanu-ancutei.ro
  • Hanul Răzeşilor, comuna Tupilaţi, tel. 0730 608 141, 0730 947 749, www.hanulrazesilor.ro

Gospodinele din Neamţ îşi oferă:

  • dulceţuri, şerbeturi, siropuri – Mănăstirea Agapia, tel. 0233 244 736
  • dulceţuri, şerbeturi, siropuri – Mănăstirea Văratic, tel. 0233 244 616
  • zacuscă şi dulceaţă de la Vrâncioaia – Valentina Lungu, sat Dumbrava Roșie, str. Baltagului nr. 63, tel: 0731 327 627, www.zacuscatraditionala.wordpress.com
  • dulceţuri tradiţionale – Socea Cristina, sat Poloboc, comuna Rediu, tel: 0756 948 041
  • ulei de floarea soarelui presat la rece, dulceţuri, zacuşte – Rebegea Valeri, sat Dobreni, tel. 0754 757 420

Te invităm să-ţi acorzi o clipă de răgaz şi să faci un popas la:

  • Stâna turistică Crucea Arsă, comuna Farcaşa, tel. 0233 256 502, 0745 009 603
  • Stâna turistică Hăşmaş, sat Dămuc, tel.0233 256 266, 0728 900 409